2012 een matig seizoen, 2013 een slecht seizoen. Door pech en soms niet al te slim trainen is het niet geworden wat ik graag voor ogen had. En nu, stoppen, doorgaan? Een vraag die mij wel even heeft bezig gehouden. Echter kwam ik er de laatste maanden achter dat ik vaak teveel met het resultaat bezig was, te weinig in het nu leven en te weinig genieten. Ik trainde wel en had wel lol, maar echt oprecht genieten van het lopen zakte weg. De resultaten bleven uit en een logisch gevolg is, dat de sport minder leuk wordt. 1 oktober, de start van een nieuw seizoen. Inmiddels heb ik een spiegel voorgehouden en op zoek gegaan naar wat ik wil met hardlopen. Te vaak ben ik te diep en te kapot gegaan, waarschijnlijk een lange nasleep van mijn overtraindheid, wat pure negativiteit met zich meebracht.

Met Eddy Kiemel als nieuwe coach is het een goed moment om een nieuwe weg in te slaan. Rustig trainen en makkelijk lopen werd de standaard. Als snel kwam het plezier terug. Hoewel ik dan wel in de zogenoemde “mongolenwaaier” meedraai, heb ik zeker hier mijn draai gevonden. Easy trainen, trainingen af kunnen maken en na een training nog iets kunnen en niet helemaal down zijn. Een heerlijk gevoel. Afgezien van een lekker gevoel zijn mijn zones ook hard vooruit aan het gaan. Zone 1 was ooit bijna 15km/h, de laatste anderhalf jaar was ik blij met 13, waar deze er vaak nog wat onder zat. Met een periode van easy draaien zit ik alweer rond de 14, mooi meegenomen dus, blijkbaar heeft deze methode een goede uitwerking bij mij.

13 oktober, de 4 mijl van Groningen. Tijdens de 4 mijl was het mijn eerste test wat ik zou kunnen op aeroob gebied. Een open test was het zeker, ik had totaal geen idee wat ik zou kunnen. Bij de start stond ik naast Thijmen Kupers en na het startschot zat ik gelijk strak achter hem. Het tempo was stevig, maar ik liep eigenlijk wel makkelijk. De eerste paar km’s gingen allemaal onder de 3.00. Stevig, te stevig… Na een km of 4 zakte ik wat in en moest ik Thijmen laten gaan. De laatste paar kilometer ging dan ook niet echt van harte. Met een beroerd laatste stuk ik al harkend over de finish in 20.11. Dik pr, dus zeker tevreden. Hoewel de opbouw natuurlijk niet echt goed te noemen was, weet ik wel dat ik zeker op de goede weg ben.

error: Content is protected !!